Pengenalan

Susu ibu manusia kepada anak manusia adalah susu yang paling tinggi kualiti di dunia (sepertimana susu dugong untuk anak dugong, susu kucing untuk anak kucing, susu harimau untuk anak harimau). Ajaibnya susu ibu, walaupun si ibu mengalami kekurangan zat makanan, susu yang dihasilkan tetap yang terbaik dan tidak dapat dibandingkan dengan mana-mana susu yang ada di dunia ini.

Walau sebagus manapun susu formula yang dicanangkan di media, susu ibu mempunyai komposisi yang lengkap, lebih dari apa yang ada dalam susu formula. Malah, susu ibu adalah ‘personalized’, ia mengikut keperluan bayi kepada ibu tersebut.

Susu berkualiti vs. penyusuan berkualiti?
Susu ibu = TINGGI KUALITI. Meskipun ibu menghidap AIDS, di negara2 dunia ketiga, ibu-ibu yang dijangkiti virus HIV tetap digalakkan menyusukan anak, kerana pemberian susu lain lebih berbahaya kepada bayi mereka.

Kualiti susu ibu memang tak boleh disangkal oleh sesiapa. Tapi bagaimana dengan penyusuan berkualiti?
Penyusuan berkualiti menentukan keberkesanan dalam satu-satu proses penyusuan ibu dari kala bayi dilahirkan hinggalah putus susu. Penyusuan berkualiti adalah tatacara penyusuan yang mengikut lunas2 penyusuan ibu yang sebenarnya.

Apakah konsep penyusuan susu ibu? Antaranya ialah :

*Penghasilan susuibu berkadar langsung dengan permintaan melalui kekerapan penyusuan. Semakin banyak bayi menyusu/ibu mengepam, semakin banyak susu ibu dihasilkan

*Kerap mengosongkan payudara, memberi stimulasi kepada kilang susu untuk memproses lebih banyak susu

*Memberi bayi menghisap di payudara seawal 30 minit kelahiran (ramai ibu terlepas momen ini kerana menganggap mereka tiada susu – tanggapan yang salah. hisapan bayi itulah yang menggalakkan pengeluaran susu)

*Makanan penggalak susu, pengurutan, segala macam jenis tips membanyakkan susu tidak bermakna sekiranya ibu mengabaikan hal2 menyusukan bayi/pam dengan kerap

*Susu ibu yang diperah bukanlah ukuran jumlah susu yang dihasilkan

Penyusuan berkualiti juga adalah satu aktiviti sihat, yang menjaga kesihatan & kebajikan semua pihak – bayi, ibu, bapa & seluruh keluarga serta masyarakat.

Seorang ibu menyusu:

-Hendaklah sentiasa dalam keadaan sihat
-Sentiasa dalam keadaan tenang, tidak stress, relax
-Tidak mengeruhkan hubungan dengan sesiapa hanya kerana dia menyusu badan
-Tetap aktif dan cergas
-Tidak mengalami sebarang masalah kerana penyusuan
-Mempunyai hubungan yang baik dengan semua orang
-Menikmati kehidupan berumahtangga yang lebih baik dengan kehadiran cahaya mata
-Lebih tabah menghadapi cabaran
-Tetap cantik!

FYI, susu ibu ni bnyk mengandungi antibodi dan imuniti, dan komposisinya berubah mengikut keperluan baby. Tapi susu formula, akan kekal sama je kan kandungan nya…

dan di sini antara fakta yg kita kna tahu ttg susu ibu:

  • susu ibu berubah megikut usia bayi. susu ibu utk bayi pramatang mempunyai kandungan protein yg tggi. Susu ibu untuk bayi berusia 8 bulan lebih tggi kandungan kalori berbanding bayi berusia 1 tahun
  • susu ibu berubah mengikut cuaca. dalam cuaca yg sgt panas, susu ibu mengandungi lebih bnyk air, tapi dalam cuaca sejuk, mengandungi lebih bnyk lemak.
  • susu ibu berubah rasanya mengikut apa yg dimakan oleh ibu. Jadi, bayi anda didedahkan kepada rasa yg berbeza sepanjang bulan2 awalnya. sbb kita pun mkn mcm2 kan stiap hari.. takkan la makan sama je.hihi
  • dalam 2-3 haari pertama kelahiran, biasanya susu akan keluar dalam bentuk cecair emas yg dikenali sebagai kolostrum yg sgt kaya dgn protein dan antibodi. Kuantitinya mmg sdikit tapi percayalah..itu je yg baby kita perlu pada awal kelahiran sbb perut dia kecil lagi.

penyusuan awal kolostrum mempunyai kesan pelawas. Bilirubin dikeluarkan dalam pengeluaran najis akan mengurangkan risiko jaundis

Posted in kelebihan susu ibu

Leave a Reply